Procesoarele, oricât de puternice şi eficiente din punct de vedere al consumului ar deveni, au o problemă: se încălzesc. Câţiva ingineri cred însă că au găsit soluţia, le „îmbracă“ în ceară. Fac în prezent teste pe un procesor Intel, dar „procesorul ceruit“ ar putea fi în viitor în următorul tău iPhone.
În Universitatea din Michigan, există un procesor Intel i7 la fel ca cel din magazine, ca cel din computerele multor utilizatori. Şi cei care îl au acolo, o echipă de ingineri, l-au înconjurat cu ceară pentru a-i reduce temperatura, notează Wired. De fiecare dată când procesorul trece de 54 grade Celsius, ceara începe să se topească şi să absoarbă astfel căldura degajată de acesta.
Fiecare procesor pe care companiile ca Intel îl produc are miliarde de tranzistori pe el, iar procesoarele emit căldură pe măsură ce sunt puse să îndeplinească tot felul de sarcini. Spre exemplu, dacă procesoarele din telefoanele mobile ar fi folosite la întreaga capacitate, adică toţi tranzistorii să fie activi, atunci se vor supraîncălzi. Soluţia găsită de cei de la Universitatea din Michigan a fost acea ceară.
Cipurile din telefoane, cum ar fi cele A folosite de Apple în fiecare iPhone şi iPad, au momente în care îşi încetează activitatea într-o anumită regiune - fenomen denumit dark silicon - pentru a nu ridica temperatura prea mult. Astfel, acele zone sunt activate doar atunci când e nevoie de ele. Dar şi acest plan are limitările sale.
„Computerele sunt excepţionale pentru că îţi oferă ocazia de a face tot ceea ce vrei, odată ce le programezi ca atare“, a afirmat Milo Martin, profesor asociat la Universitatea din Michigan. Tot el menţionează ideea de la care au pornit în acest proiect: decât să foloseşti procesorul pe regiuni, în funcţie de ce ai nevoie, mai bine îl foloseşti integral, dar nu la intensitate maximă mult timp. Astfel, ceara este folosită pentru