Misteriosul virus mortal MERS, sindromul respirator din Orientul Mijlociu, care a omorat 47 de persoane, a fost depistat pentru prima data in 2012 in Arabia Saudita. Acum, autoritarile medicale au descoperit sursa virusului MERS, ea fiind liliecii din Arabia Saudita.
Focarul virusului MERS din Orientul Mijlociu a fost in Arabia Saudita, in urma cu 15 luni, cand acesta a facut mai multe victime, potrivit The New York Times.
Intr-un studiu publicat recent, o echipa internationala de medici a pus pe seama liliecilor aparitia focarului coronavirusului uman MERS. Cum liliecii nu musca in mod normal oamenii, este inca neclar modul in care virusul s-a raspandit la om.
Liliacul denumit stiintific Taphozous perforatus sau liliacul mormantului egiptean se adaposteste in cladiri abandonate, iar virusul a fost gasit intr-o proba de fecale ale acestuia.
"Testele suplimentare efectuate la alte animale din regiunea Orientului Mijlociu, precum camile, oi, capre si vaci, se vor finaliza in curand", a spus dr. W. Ian Lipkin, seful Centrului de infectii si imunitate de la Universitatea Columbia, Statele Unite.
"Stiind ca un liliac a avut un virus identic este un inceput, dar va fi nevoie de mai multe teste", a spus dr. Ziad Memish, ministrul adjunct al sanatatii din Arabia Saudita si co-autor al studiului.
Liliacul infectat a fost gasit intr-o casa abandonata din Bisha, un mic orasel din Arabia Saudita. Investigatorii virusului de la Universitatea Columbia si Alianta EcoHealth au luat probe de acolo, deoarece prima victima cunoscuta a focarului MERS a fost un om de afaceri care a trait in Bisha.
Rezultatele cercetarilor asupra virusului MERS au fost anuntate la Washington, la Centrul Medical al Universitatii Pittsburgh.
Misteriosul virus mortal MERS, sindromul respirator din Orientul M