Numai un sfert dintre clinicile clujene au primit aviz favorabil de la Comisia de Acreditare a Spitalelor. Fără această acreditare, spitalele vor trebui să îşi închisă porţile de la 1 ianuarie 2015. La Cluj funcţionează primul spital din România care a reuşit să îndeplinească cele 2.000 de criterii cerute de CoNAS, este vorba de cel Militar. În schimb, Spitalul Judeţean de Urgenţă se pregăteşte ca abia în 2014, adică pe ultima sută de metri, să obţină acreditarea.
Acreditarea reprezintă pentru bolnavi garanţia că în respectiva unitate sanitară sunt asigurate condiţii de calitate în ceea ce priveşte actul medical, cazarea şi serviciile oferite, explică specialiştii. Ei bine, în judeţul Cluj doar patru dintre cele 16 spitale au îndeplinit până acum criteriile de acreditare.
Spitalul Judetean de Urgenţă Cluj, cea mai mare unitate sanitară din judeţ, este programat pentru procesul de acreditare in trimestrul al doilea din 2014.
"Noi suntem in pregatirea standardelor, a cerintelor. Am inceput din luna aprilie sa ne pregatim. Itemii sunt in numar de 2000. sunt destul de dificili", a menţionat Monica Costin, director medical în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
Conducerea spitalului spune că toţi angajaţii, atât personalul medical, cât şi cel administrativ, trebuie să contribuie la obţinerea acreditării.
"Nu este numai partea de scriere a procedurii ci trebuie dovedit ca functioneaza sistemul si ca aceste proceduri sunt implementate. aceasta e dificultatea acestui proces de acreditare", a adăugat Costin.
În judeţul Cluj au acreditare Institutul Inimii, Spitalul de Copii, Spitalul din Dej şi Spitalul Militar. Acesta din urmă este primul spital din ţară care a obţinut certificarea de calitate în 2011, cu un procent de 97,47%.
"A contribuit fiecare sector atat medical cat si serviciile de suport, logistica. A fost o eta