Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, suplimentarea de la 400 milioane lei la 500 milioane de lei a schemei privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investiţiile realizate de către întreprinderile mici şi mijlocii (IMM). Pe de altă parte, termenul de începere a primei sesiuni de depunere a fost amânat pentru a doua oară, la 28 august.
“Această amânare survine în urma faptului că termenul-limită de depunere a declaraţiilor fiscale ale agenţilor economici – 25 ale fiecărei luni – generează vârful maxim de trafic al încărcării sistemului informatic alocat şi coincide, în luna august, cu o zi nelucrătoare, urmând a fi transferată pentru data de 26 august 2013. Decizia a fost luată pentru a asigura condiţiile optime de derulare a sesiunii de înregistrare online şi accesul nediscriminatoriu al tuturor operatorilor economici la aplicaţia informatică“, au anunţat reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice.
Prin urmare, prima sesiune de depunere se va desfăşura între 28 august şi 31 octombrie 2013.
Potrivit instituţiei, numărul estimat de IMM-uri care vor beneficia de ajutor este de 2000 de societăţi. De aceea, termenele de soluţionare a cererilor de acord pentru finanţare şi a cererilor de plată a ajutorului de minimis vor fi prelungite de la 30 de zile lucrătoare la 60 de zile lucrătoare.
IMM-urile pot primi fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro. Ajutoarele de minimis se acordă IMM-urilor sub formă de sume nerambursabile în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier.
Beneficiarii ajutorului de minimis trebuie să creeze cinci locuri de muncă, din care cel puţin două pentru persoane care nu au avut c