Bradley Manning a primit 35 de ani de închisoare pentru că a furnizat, în 2010, informaţii clasificate celor de la WikiLeaks. Conform capetelor de acuzare, fostul soldat al armatei americane era pasibil la o pedeapsă maximă de 90 de ani, iar procurorii solicitaseră agresiv instanţei cel puţin 60 de ani în acest caz.
Bradley Manning (Foto: AP)De partea cealaltă a baricadei, cei care au fost alături de Manning au susţinut mereu că acţiunile acestuia au fost determinate de dorinţa de a expune atrocităţile şi greşelile grave comise de armata americană şi corpul diplomatic.
De asemenea, activiştii anti-război şi apărătorii drepturilor civile au fost de părere că dezvăluirile lui Manning au accelerat retragerea militarilor americani de pe fronturile din Irak şi Afganistan.
A fost sentinţa dată de judecători mult prea aspră? Îşi merită Manning pedeapsa cu închisoarea?
Mai jos avem cazuri mult mai grave, ale unor cetăţeni care au încercat sau au reuşit în cele din urmă să pericliteze siguranţa naţională a Statelor Unite, dar au primit pedepse mult mai blânde.
William Colton Millay a primit 16 ani pentru că a încercat să vândă secrete militare unui spion rus.
Millay a pledat vinovat pentru acuzaţia de tentativă de spionaj, după ce a vândut secrete unui agent FBI sub acoperire, crezând că acesta este spion rus. Angajat în Poliţia Militară americană, el risca să fie condamnat pe viaţă, fără posibilitate unei eliberări condiţionate.
David Henry Barnett a primit 18 ani pentru că a vândut documente clasificate unor oficiali sovietici
În anii `70, Barnett, un fost agent CIA, a deconspirat identitatea a 30 de ofiţeri CIA şi a furnizat informaţii KGB-ului în schimbul unor sume importante de bani. Ca urmare a parteneriatului cu sovieticii, el a încercat să obţină o funcţie în Congresul american, dar nu a reuşit nic