O dispută româno-maghiară la nivel declarativ cu beneficii electorale.
Pe fondul gesturilor si declaratiilor nationaliste facute in ultima perioada de lideri de opinie ai maghiarilor si romanilor, ambele parti par dispuse sa intre intr-o spirala conflictuala.
Politicienii români spera că in acest fel vor obtine la prezidentialele de anul viitor mai multe voturi in Transilvania, provincia care decide de obicei cistigatorul alegerilor, in vreme ce agitatia maghiarilor are loc mai degraba din cauza proiectului de regionalizare a României, care exclude ideea unei regiuni majoritar maghiare, cum este istoric vorbind,Tinutul Secuiesc.
Scrisoarea trimisa de premierul român Victor Ponta prin care ii cere presedintelui Traian Basescu sa-i retraga liderului maghiar Laszlo Tokes distinctia Steaua României face parte din logica acestei ecuatii.
Seful statului român l-a decorat pe europarlamentarul Tokes cu ordinal national Steaua Romaniei, in grad de cavaler, la 20 de ani de la căderea comunismului pentru „curajul si demnitatea de care a dat dovada, declansind, prin exemplul personal, revolta istorica a poporului român impotriva dictaturii comuniste”.
De la Laszlo Tokes, care era pastor in Timisoara a inceput caderea comunismului in România, dupa ce tot mai multi oameni s-au strins linga parohia reformata pe care o conducea pentru a se opune mutarii lui fortate din oras.
Premierul român i-a cerut presedintelui sa-i retraga decoratia pe motiv ca la sfirsitul lui iulie, Tokes ar fi facut o serie de aprecieri care „contesta caracterul de stat national, unitar si indivizibil al Romaniei”.
Aflat la Universitatea de vara de la Tusnad, acolo unde discuta an de an liderii maghiari mai radicali din Ardeal sau din Ungaria, inclusiv premierul de la Budapesta, Laszlo Tokes a cerut guvernului ungar sa construiasca