Noile aparate de măsură din apartamente vor arăta consumul de curent în timp real sau la cât se ridică valoarea facturii, dar şi dacă s-au depăşit, de exemplu, limitele de tensiune. Sursa: VLAD STĂNESCU
Potrivit reglementărilor europene, toţi consumatorii de ener gie din România vor trebui să aibă montate astfel de contoare inteligente.
Distribuitorii de electricitate au început deja proiecte pilot de montare a unor astfel de contoare, care permit monitorizarea în timp real a consumului şi a costurilor, precum şi transmiterea acestor date către furnizor. Utilizatorii vor putea astfel să ştie în orice moment care este valoarea facturii şi când este mai ieftin să folosească un anumit echipament electrocasnic.
De exemplu, compania italiană Enel, care deţine fostele filiale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat, şi-a propus să instaleze 30.000 de contoare inteligente până la finele acestui an pe piaţa locală, în special în Bucureşti. "Vrem ca până în 2018 să acoperim 80% din aria în care distribuim energie cu contoare inteligente, iar în 2020 să ajungem la 100%. Într-o primă fază ne vom axa pe Bucureşti, apoi depinde de fiecare regiune în parte", a declarat Emil Constantinescu, directorul diviziei Smart Grid din cadrul Enel România.
Şi compania de stat Electrica a început montarea unor astfel de contoare, instalând peste 30.000 de unităţi. "Sunt proiecte pilot care trebuie finalizate până în 2014, pentru a se vedea eficienţa lor", ne-a declarat Ioan Roşca, directorul general al Electrica.
Potrivit acestuia, unul din principalele avantaje pentru casnici ar fi că nu vor mai avea facturi bazate pe consum estimat, ci pe cel real. "Clientul îşi poate gestiona mai bine consumul, şi implicit valoarea facturii, inclusiv prin utilizarea unor tarife cu facturare pe intervale orare", ne-au precizat şi reprezentanţ