Scris de Andreea Pintea - Un proiect de peste 700 de mii de lei a fost demarat pentru a proteja şi conserva zona Lipova-Neudorf.
ARAD. Mureşul şi pădurea Neudorfului au ajuns pe masa Uniunii Europene. Este vorba despre un proiect ce a primit finanţarea UE derulat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi care are în vizor conservarea şi protejarea ariei protejate din acea zonă. Proiectul se aplică din luna iulie a acestui an şi se va încheia peste 24 de luni, adică în 2015. Valoarea totală eligibilă finanţată de UE este de 726.450 lei.Natură versus proiecte economice
„Într-o zonă supusă presiunilor economice, atât în ceea ce priveşte ocuparea terenurilor, cât şi a utilizării resurselor naturale sunt necesare măsuri adecvate pentru reducerea impactului negativ al oricărui proiect economic, cu atât mai mult cu cât în areal sunt deja planificate tronsonul de cale ferată de mare viteză Păuliş-Simeria, precum şi alte proiecte economice de amploare. Prin elaborarea planurilor de management ale celor două situri Natura 2000 – Pădurea Neudorfului – 4502 ha şi Râul Mureş între Lipova şi Păuliş – 619 ha, dorim să reglementeze activitatea economică, inclusiv activitatea agricolă şi cea forestieră, de pe teritoriul siturilor”, au explicat reprezentanţii Asociaţiei Excelsior, cea care derulează proiectul.
Practic, prin acest proiect se va încerca o îmbunătăţire a statutului de conservare a celor 2 habitate şi 17 specii de importanţă comunitară şi naţionanlă din zona Lipova-Neudorf.
„Proiectul are o însemnătatate deosebită prin faptul că ariile naturale protejate vizate reprezintă o punte de legătură între Defileul Mureşului Inferior şi Lunca Mureşului Inferior, concurând la întregirea cursului râului Mureş ca arie naturală protejată, reprezentând un important coridor ecologic pentru numeroase specii”, a mai spus Mihai Pascu, preşedintele Excelsior