Oradea te cucereşte din prima clipă. Odată ce i-ai călcat pragul oraşului situat la graniţa cu Ungaria nu ai cum să nu simţi un aer occidental, mai ales că este renumit pentru numeroasele clădiri în stil baroc şi o colecţie bogată de arhitectură art nouveau. Basilica Romano-Catolică, cea mai mare biserică în stil baroc, Cetatea Oradei, în formă pentagonală, Biserica cu Lună, cu un ceas care arată fazele lunii, şi nu în ultimul Băile Felix.
Sunt doar câteva dintre atracţiile oraşului, atracţii pe care vă invităm să le descoperiţi alături de noi în cadrul campaniei „Adevărul“ - „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“
Ani la rând, Cetatea din Oradea a însemnat pentru turişti o ruină de ziduri reci care adăposteau câteva ONG-uri locale şi, ulterior, sediul Facultăţii de Arte Vizuale. În urmă cu patru ani primăria a obţinut un proiect de peste 14 de milioane de euro menit să aducă Cetatea Oradea la viaţă.
Cetatea Oradea a fost ridicată la finele secolului al XI-lea, pentru a proteja iniţial o mânăstire cu hramul Sfintei Maria. Între 1342-1370, s-a construit o catedrala gotica, una din cele mai mari din partea central-estica a Europei şi Palatul Episcopla, Cetatea transformându-se în loc de pelerinaj şi rugăciune. iar in partea sudica a cetăţii a fost ridicat un impozant palat episcopal. De-a lungul timpului, Cetatea a trecut de la un important obiectiv militar, la lagăr de tranzit sau depozit en-gros fapt care a dus la deterioarea ei treptată.
Punct de atracţie viu
În felul în care se prezintă şi astăzi - pentagonală, cu bastioane pe colţuri şi şanţ cu apă - a fost înălţată între anii 1570-1618 de arhitecţi italieni, rămânând cea mai bine păstrată cetate în stil renascist italian din Europa centrală. De-a lungul timpului a servit ca reşediţă a Episcopiei romano-catolice de Oradea, perioadă în care a devenit un impo