Scris de Cristina Ghilea - Democrat-liberalii cer „desecretizarea” planului de reorganizare a CET.
Partea portocalie a Opoziţiei locale crede că planul de reorganizare al Electrocentrale SA ar trebui expus în Consiliul Local şi asumat de aleşi prin vot, în semn de asumare morală. Asta deşi legea nu cere dar nici nu interzice această etapă în cazul societăţilor insolvente aflate în proprietatea administraţiei publice.„Inginerie edilitară”
Cel mai nou membru PDL din Consiliul Local a apărut joi, singur în conferinţă de presă. Cristian Puşcaş şi-a ales ca temă recenta declarare a insolvenţei Electrocentrale SA, pe care a calificat-o ca o „inginerie edilitară premeditată”. Instituirea zonei unice de termoficare care leagă orădenii de glia CET-ului, chiar fără avizul Consiliului Concurenţei şi înfiinţarea Termoficare SA, „care va absorbi tot ce înseamnă resurse de bani pentru căldură” sunt elementele care ar justifica epitelul „premeditată”, apreciază consilierul. Acesta oferă cifre în sprijinul aşa numitei „inginerii”: în 2011 şi 2012, cheltuielile de personal au fost de 37 – 38 de milioane de lei, în 2012 pierderile au fost de 41 milioane de lei, adică 20% din cifra de afaceri a Electrocentrale SA. „Chiar dacă ar concedia tot personalul, nu s-ar acoperi pierderile”, este concluzia sa.
„Planul de reorganizare prezentat judecătorului sindic trebuie să dovedească capacitatea noului management de a ieşi din criză. Creditorii vor trebui să aştepte trei sau patru ani în care există posibilitatea să îşi recupereze sau nu banii. E greu de crezut că vor reuşi, mai ales la sumele de care discutăm. Apoi cumpărarea de cărbune din Ungaria, care s-a vehiculat. E greu de crezut că Ministerul Finanţelor şi Regia Huilei, care sunt între creditori, vor accepta asta”, crede Puşcaş.Două variante
Consilierul vede două evoluţii ale situaţiei, niciuna dintre ele roz. Dacă