Specialiştii pneumologi de la „Marius Nasta“ au calculat că, dintre şoferii români, aproximativ 300.000 suferă de sindromul de somnolenţă severă în timpul zilei, cauzat de afecţiunile respiratorii care nu-i lasă să se odihnească noaptea. Efectul este unul periculos şi pentru cei din jur: aceşti „bolnavi“ pot cauza accidente rutiere grave dacă adorm la volan.
Statistic, efectele se văd şi pe şosele: doar în primele şapte luni ale anului acesta, 35 de persoane şi-au pierdut viaţa fiindcă au adormit la volan, potrivit datelor oficiale.
În Occident, s-au făcut studii ample despre acest sindrom iar în Germania, spre exemplu, s-a stabilit că 50% dintre accidentele rutiere sunt cauzate de stările de somnolenţă.
„Mai mult, în unele ţări precum Belgia, Spania, Franţa, Suedia sau Marea Britanie există reglementări în codul rutier privind condusul cu simptome de apnee în somn, narcolepsie şi insomnia. Cu toate acestea în România abia dacă s-a auzit de această boală“, explică specialiştii.
European Sleep Research Society a anunţat că la mijlocul lunii octombrie vor fi prezentate în Parlamenul European şi rezultatele unui studiu aflat în desfăşurare în 18 ţări europene, inclusiv în România.
SOMN ÎNTRERUPT O DATĂ LA TREI SECUNDE
Autoarea studiului, cercetătorul şi doctorul Oana Deleanu de la institutul „Marius Nasta“,
arată însă că boala este subdiagnosticată în România. Ea a explicat că bolnavii se trezesc noaptea foarte des pentru că li se blochează căile respiratorii, ceea ce cauzează simptome precum sforăitul, însă ei nu-şi aduc aminte aceste episoade a doua zi pentru că durează prea puţin încât să le conştientizeze.
De aici oboseala din timpul zilei, pe care mulţi dintre ce afectaţi nu şi-o pot explica.
„De cele mai multe ori, persoanele care suferă de acest sindrom nu