Gospodăriile care produc până în 50 de litri pe an de ţuică şi rachiu pentru consum propriu vor trebui să plătească de la 1 septembrie o acciză de 500 euro la suta de litri de alcool pur, conform modificărilor la Codul Fiscal. Sursa: Alexandru Ruja
Nivelul accizei este cu 33% mai mare faţă de valoarea actuală, iar majorarea are loc pentru a compensa scăderea TVA la pâine la 9%, de la 1 septembrie.
Nivelul accizei datorate reprezintă 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, de 1000 euro/hl alcool pur, pe care o vor datora cei care produc peste 50 litri într-un antrepozit fiscal de producţie, chiar dacă o parte este destinată consumului propriu.
"Gospodăriile au această facilitate, ca pentru cantităţile de cel mult 50 de litri anual în alcool absolut produse pentru autoconsum, adică 150 litri de ţuică de 30 de grade în echivalent, de exemplu, să plătească acciza la jumătate, respectiv 500 euro/hectolitru alcool pur, faţă de 375 euro cât era înainte", a declarat pentru Evenimentul zilei Radu Morariu, directorul general al Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice Garant.
Potrivit acestuia, în România sunt peste 40.000 de cazane de ţuică, din care peste 10.000 sunt cazane cu capacităţi mari, care produc de la 5.000 de litri în sus. Nivelul de colectare a accizelor este însă foarte redus.
"Din 130 milioane litri de ţuică care se fabrică în România anual, se impozitează 1%. Restul circulă la negru", a adăugat Morariu.