Serghei Lavrov şi John Kerry au avut o conversaţie telefonică pe tema Siriei. "Un interes comun a fost exprimat pentru o anchetă obiectivă a misiunii experţilor ONU aflaţi în prezent în ţară, în legătură cu un posibil atac cu armament chimic la periferia Damascului", a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
Diplomaţia de la Moscova precizează că este necesar ca rebelii care controlează această zonă să "garanteze securitatea" experţilor ONU.
Folosirea armamentului chimic în Siria, în cazul în care va fi dovedită, va constitui "o crimă împotriva umanităţii", care va avea "consecinţe grave", a declarat vineri secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, aflat în vizită la Seul. "Orice utilizare a unor arme chimice, oriunde ar avea loc şi oricare ar fi circumstanţele, ar încălca dreptul internaţional. O asemenea crimă împotriva umanităţii ar avea consecinţe grave pentru cel care a comis-o", a spus el.
"Este o sfidare gravă pentru comunitatea internaţională în ansamblul său şi pentru umanitatea pe care o avem în comun, cu atât mai mult cu cât s-ar fi întâmplat în timp ce misiunea experţilor ONU se afla în ţară", a precizat secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, s-a declarat vineri aproape sigur de faptul că Siria a folosit arme chimice. "Încercând să evaluez toate informaţiile care sunt disponibile, consider dificil să se ajungă la altă concluzie decât că o substanţă chimică letală a fost utilizată în atacul pe care forţele regimului sirian l-au efectuat în noaptea de marţi spre miercuri", a scris şeful diplomaţiei suedeze pe blogul său.
Opoziţia siriană a acuzat miercuri regimul preşedintelui Bashar al-Assad că a ucis peste 1.300 de persoane cu arme chimice în apropiere de Damasc. Guvernul dezminte acest lucru.
Sursa: rfi.ro
Cuvinte cheie:Siria, Rusia, S-300.rac