Din ce în ce mai mulţi beneficiari aleg construirea unei case de tip mediteranean. Naturaleţea este îmbinată cu temperamentul latin, în culori deosebite. Importantă este alegerea materialelor de construcţie precum şi realizarea ambianţei.
Casele mediteraneene folosesc la construcţie materialele naturale ca piatra, lemnul, varul, în diferite combinaţii, ca structură de rezistenţă o variantă posibilă fiind cărămida. Terasele mari, uneori piscinele, fierul forjat, decoraţiuni exterioare, gresia, multe plante şi flori sunt deasemenea caracteristice acestor case.
Inspiraţiile sunt multiple, fiind legate, bineînţeles de zona Mediteranei. Cele mai atractive pentru români sunt casele din Italia şi Grecia. Acestea din urmă se remarcă prin combinaţia de alb şi albastru, casele văruite fiind "specialitatea casei".
Şi în ţara noastră tot mai mulţi proprietari aleg această variantă care reprezintă o atracţie deosebită în momentul de faţă când stilul latino câştigă teren iar noi ne simţim apropiaţi de acesta. Nu este deci de mirare că arhitecţii propun deseori proiecte de casă folosind acest stil sau elemente ale sale.
Pe de altă parte, se poate spune că aceste case reprezntă o tradiţie şi la noi, dovadă fiind casele din Dobrogea şi din Deltă, care pot fi vazute şi la Muzeul Satului şi oferă o excelentă inspiraţie, precum şi Casa Doina de pe Kiseleff (construcţie cunoscută sub numele de Bufetul de la Şosea, înainte de război, când a fost edificată).
Un film cu case mediteraneene îl puteţi viziona de pe site-ul www.romanialibera.ro la secţiunea multimedia sau de pe CD-ul ataşat revistei PLANUL CASEI MELE pe luna septembrie.
Din punct de vedere al învelitorii, olanele reprezintă opţiunea adecvată pentru aceste case, întrucât aceste ţigle sunt produse numai din elemente naturale: argilă, foc apă şi aer, fără alte ingrediente chimice.
Acoperişul