Guvernul Republicii Moldova a adoptat un Cod de Etică şi Conduită pentru parlamentari. Documentul este unul foarte necesar, întrucât în ultima perioadă, comportamentul lor este inadecvat, este de părere comentatorul politic, Victoria Bucătaru.
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Deputaţii moldoveni vor fi monitorizaţi de un comisar de etică şi dacă va fi cazul, vor fi sancţionaţi.
În prezent, atât la ședințele Executivului, cât și ale Legislativului, deputații își depășesc atribuțiile pe care le au, consideră comentatorul politic, Victoria Bucătaru.
"Ar fi foarte bine să avem un astfel de Cod, care le-ar tempera comportamentul și vor veni și unele sancțiuni. Atât parlamentarii, cât și funcționarii Guvernului nu ar trebui să ia anumite cadouri. Și în cazul în care vor fi prinși în flagrant, ei vor trebui să își asume și responsabilitatea de a plăti o anumită amendă. În cazul în care sancțiunile vor fi usturătoare, consider că acest lucru nu se va repeta", afirmă Victoria Bucătaru.
Iniţiativa de a elabora Codul de Etică și Conduită aparţine unui grup de parlamentari din Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova. Proiectul prevede sancţionarea deputaţilor care fac lobby, acceptă cadouri mai scumpe de două mii de lei (circa 120 de euro), lipsesc nemotivat de la şedinţele Legislativului sau tăinuiesc veniturile şi bunurile. De asemenea, deputații vor fi obligaţi să respecte o "ţinută oficială".
"În Codul de Etică vor fi incluse reguli cu privire la conduita parlamentarilor în diverse situaţii din cadrul şedinţelor sau interzicerea accesului la microfon pentru o anumită perioadă", a precizat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, după şedinţa Cabinetului de miniştri. Iniţiativa privind Codul de etică şi conduită a deputatului urmează să fie votată în Parlament.
Premierul Iurie Leancă a propus ca și miniștrii să aibă u