Anii de boom: 2004-2008. Sapte milioane de oameni din Romania, devenind clienti ai bancilor, au primit imprumuturi pentru case ori pentru consum. Ei au ajuns sa vada in credit o legatura cu timpul, ca intr-o functie matematica, fiindca au inceput sa gandeasca in viitor. Fapt posibil in imprejurarile celor noua ani de crestere economica neintrerupta. Din 2000 pana in 2008, inclusiv. Si unde e crestere e loc pentru investitii si pentru consum.
Trecand mai departe, la o analiza a puterii de cumparare a populatiei, vom descoperi lucruri relevante. Si acest indicator a cunoscut cresteri mari, in medie. Cresteau salariile, chiar peste rata inflatiei, se mareau pensiile, veneau bani mai multi de la rudele plecate in lume. Plus creditele date de banci. Romania avusese sansa, din 2004 pana in 2008 inclusiv, pe fondul admiterii tarii in NATO si al aderarii la Uniunea Europeana, la care s-a adaugat liberalizarea totala a contului de capital, sa vada inmultindu-se intrarile de valuta. Intrau in tara in jur de 20 de miliarde de euro pe an, in medie. Bani multi, foarte multi. Asa ca bancile au impartit continuu credite populatiei pentru case, terenuri, bunuri de folosinta indelungata si consum curent.
Sapte milioane de oameni au primit credite. Salariati ori pensionari. Dintre ei, 2,7 milioane si-au rambursat datoriile si au incheiat orice fel de socoteli cu bancile. Au ramas, cu conturi active (in sensul ca au inca rate de platit), 4,3 milioane de oameni. Cei mai multi platesc cu regularitate, luna de luna. Dar 715.000, in momentul de fata, inregistreaza intarzieri la plata. E vorba de restante incepand de la 11 lei, care depasesc 30 de zile. Numarul restantierilor e variabil, au fost 740.000 in iunie, sunt 715.000 acum, important fiind faptul ca platesc pana la urma. Cei mai multi. Sunt insa cateva zeci de mii cu intarzieri mari ori care au cu bancile probleme lit