Mijloacele de contracepţie se găsesc la tot pasul, dar cu toate astea, destul de multe femei, în special tinere, nu le folosesc şi fac întrerupere de sarcină pentru a scăpa de un bebeluş nedorit. Potrivit medicilor, avortul este o intervenţie chirurgicală traumatizantă, mai ales dacă este realizat la vârste fragede.
Nu mai puţin de 881 de femei au recurs la avort în prima jumătate a acestui an. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, 537 dintre avorturi au fost efectuate la cerere, restul fiind spontane. În spitalele publice au fost efectuate 347 de avorturi, iar în medul privat 240 de avorturi. Cele mai multe femei care au recurs la această intervenţie chirurgicală sunt cele cu vârste între 30 şi 34 de ani, dar, din păcate, sunt şi şase adolescente cu vârste sub 15 ani care au recurs la avort pentru a scăpa de o sarcină nedorită. De asemenea, sunt şi 60 de tinere cu vârste între 15 şi 19 ani care au făcut avort.
Specialiştii DSP Vrancea spun că avortul este o intervenţie care lasă urme nu doar fizice, ci şi psihice, mai ales în cazul tinerelor. „Trăim într-o eră în care accesul la informaţie este mai mult decât mare şi necontrolabil de către părinţi. Însă, informaţiile privind contracepţia nu sunt atât de tentant prezentate faţă de informaţiile care incită la începerea vieţii sexuale. O vină o au şi părinţii, care nu înţeleg această problemă de sexualitate. De asemenea, în şcoli nu se face educaţie sexuală, ci sanitară. Există o multitudine de metode contraceptive, iar prezervativele şi pilule sunt la îndemâna oricui, din acest motiv încă suntem îngrijoraţi de numărul mare de avorturi”, spune medicul ginecolog Alin Lazea, din cadrul DSP.
Medicul atrage atenţia că avortul implică numeroase riscuri şi implicaţii sociale, printre care şi sterilitatea. „În urma avortului, se poate inst