Înconjurat numai de liberali la inaugurarea monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste, primarul Dorin Chirtoacă a criticat autorităţile centrale pentru că nu au contribuit la realizarea acestui proiect.
„Niciun guvern, niciun preşedinte n-a dat niciun leu pentru acest monument. Nu au dorit nici măcar să ne scutească de taxa pe valoare adăugată“, s-a plâns primarul Chişinăului.
Monumentul a fost realizat în decurs de trei ani. Sculptura şi amenajarea scuarului gării, unde a fost instalată, au costat 25 de milioane de lei din bugetul municipal. „Am auzit vorbe că am fi cheltuit prea mult. Multe au fost suferinţele acestui popor, mult sânge s-a vărsat în temniţe, multe lacrimi au fost vărsate în Siberia şi Kazahstan. Ceea ce am făcut noi este doar o picătură în marele ocean al suferinţei noastre“, a spus edilul.
El susţine că monumentul reprezintă cea mai mare realizarea din cariera sa. „Am sentimentul misiunii îndeplinite. Mi-am făcut datoria faţă de poporul nostru. După aceasta pot să nu mai ocup nicio funcţie publică. Cel mai important proiect al meu este aici“, a punctat Dorin Chirtoacă.
Liberalul spune că următorul proiect este instalarea unui monument în memoria tuturor victimelor regimului totalitar comunist, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde acum stă piatra de temelie instalată de unchiul său, fostul preşedintele interimar Mihai Ghimpu.
„Nu-mi pot lua ochii de la acest monument, mă tem ca nu cumva Curtea Constituţională să-l declare neconstituţional“, a glumit liderul Partidului Liberal, făcând aluzie la decretul prin care a numit zi de doliu data de 28 iunie şi care a fost anulat de instanţă.
Scriitorul Nicolae Dabija i-a reproşat de la microfon premierului Iurie Leancă faptul că nu a venit la eveniment, deşi ar fi avut rude deportate.
Guvernul nu a avut, deocamdată, nicio reacţie.
La inaugu