Aproape doi ani le-a trebuit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale să iasă public și să recunoască o situație mai mult decât evidență: corupția din teatrele de operatiuni. Oamenii au ajuns să-și cumpere propria moarte pentru a ajunge în Afganistan sau Irak. Sursa: Reuters
În octombrie 2011, în emisiunea Dublu Impact, realizată la Craiova de autoare, am sesizat autoritățile după ce în direct au intrat mai mulți telespectatori care au mărturisit cum li s-a cerut bani pentru a fi triați să plece în Afganistan sau în Irak. Mai mulți telespectatori au mărturisit cum li s-au cerut bani pentru a fi triați. Un soldat angajat a susținut că pentru plecarea în misiuni internaționale, dar și pentru prelungirea contractelor voluntarilor, se dau șpăgi substanțiale.
În Armata Română, gradații voluntari luptă cot la cot cu subofițerii și ofițerii, însă au contracte pe 3 ani. După ce împlinesc 45 de ani, sunt lăsați la vatră.
Gradatul voluntar afirma că pentru a câștiga 40 de euro pe zi într-o misiune internațională de șase luni trebuie mai întâi să plătești șpaga unor superiori. ”Se pleacă de bună voie. Șpaga este între 1.000 și 2.000 de euro pentru plecare. Mulți dintre noi și-au vândut case sau s-au împrumutat la bănci pentru a face rost de bani. Vrem să fim tratați ca oameni, nu ca animale”, mărturisea soldatul.
După dezvăluirile făcute la emisiunea Dublu Impact, de mai mulți angajați ai Ministerului Apărării Naționale, jurnalista TVR Carmen Kleibel Dobrișan, invitată în emisiune, a realizat un amplu reportaj în care oamenii au dezvăluit corupția din MApN.
Reacția MApN în 2011
Sub promisiunea anonimatului s-au făcut mărturisiri șocante despre tarifele pe care oamenii le plătesc pentru a fi trimiși pe front, adeseori în fața gloanțelor sau a bombelor artizanale. Oamenii spuneau că recurg la șpagă gândindu-se la banii pe care îi pot lua în