Observatorul Astronomic din Piaţa Axente Sever se implică în sprijinirea Timişoarei la candidatura de Capitală Culturală Europeană
Observatorul Astronomic este un obiectiv al oraşului pe cât de interesant, pe atât de discret şi puţin cunoscut de timişoreni. Nu a fost exploatat suficient, iar acest lucru s-a dovedit recent şi la o vizionare de filme documentare, organizat în curtea instituţiei din Piaţa Axente Sever.
Peste 300 de persoane au ocupat curtea Observatorului pentru a participa la proiecţii.
“Observatorul Astronomic este un spaţiu cultural neexploatat, asta e clar. Trebuie să ieşim mai des. Dacă nu se duce Mahomed la munte, vine muntele la el. Avem un proiect mai mare. Vedem pe acest spaţiu de două hectare un centru astronimic popular. Ar cuprinde un observator, un planetariu şi o zonă expoziţională.
Academia Română şi Observatorul Astronomic nu are putere financiră pentru aşa ceva, dar ne gândim la un parteneriat mai larg cu Universitatea de Vest, Primăria Timişoarei şi cu alţii, chiar şi la un proiect european”, a declarat Laszo Farkas, şeful Observatorul Astronomic din Timişoara.
Povestea Observatorului Astronomic din Timişoara începe în anul 1949, când la Facultata de Matematică şi Fizică, unde se făceau ore de Astronomie, ajunge profesorul Ioan Curea, de la Cluj.
“Profesorul Curea dorea ca pe lângă orele teoretice să aibe şi laboratoare. A strâns instrumente şi mai întâi a făcut observaţii cu studenţii de pe terasa univesităţii. Nu era un loc comod. Pentru un observator e nevoie de clădire cu cupolă. Au căutat diverse clădiri. A existat o locaţie şi în Parcul Central, dar s-a renunţat după ce s-a construit statuia ostaşilor români. A fost un sediu pe strada Rusu Şirianu, însă acolo au început construcţia unor blocuri. Primăria a oferit acest spaţiu din Piaţa Axente Sever, care pe atunci era la ma