Cosmote anunţă că are negocieri cu „companii importante“ şi afirmă că are o ofertă „flexibilă“. Compania lui Teszari vine cu o ofertă „barieră“ pentru operatorii virtuali: taxă de 1,5 mil. euro în 10 zile de la semnarea contractului şi cerinţe de a suporta investiţiile în reţeaua proprie.
Cosmote şi RCS&RDS, doi dintre cei mai mari operatori de comunicaţii din România, au publicat lista termenilor comerciali pe care îi propun pentru a-şi închiria reţelele de comunicaţii mobile companiilor care vor să atace piaţa de telefonie mobilă sub forma unui operator virtual (MVNO - mobile virtual network operator).
Publicarea ofertelor comerciale creează pentru prima oară în România premisele pentru apariţia unor operatori virtuali de telefonie mobilă, ceea ce ar putea duce la creşterea numărului de companii care oferă acest serviciu fără construcţia unor noi reţele şi ar putea exercita o presiune suplimentară pe preţuri.
Cosmote şi RCS&RDS au publicat oferta comercială pentru operatorii de tip MVNO în condiţiile în care şi-au asumat să facă acest pas în faţa autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM) în cadrul licitaţiei de spectru de anul trecut, prin intermediul căreia au achiziţionat licenţe de comunicaţii valabile până în 2029. Orange şi Vodafone, liderii pieţei, nu şi-au asumat această obligaţie. Potrivit ofertei publicate pe pagina sa de web, RCS&RDS solicită companiilor care vor să îi închirieze reţeaua un „tarif iniţial“ de 1,5 milioane de euro, care trebuie achitat în termen de zece zile de la intrarea în vigoare a contractului. De asemenea, compania va percepe lunar şi un tarif fix de 8.000 de euro pentru „administrarea contractului din punct de vedere tehnic, comercial şi financiar“.
Termenii ofertei de 8 pagini publicate de RCS&RDS - taxa ridicată de intrare de 1,5 mil. euro precum şi alte preveder