1.500 lucrători în agricultură, din Olt şi Dâmboviţa, vor fi informaţi despre importanţa respectării regulilor pentru sănătate şi securitate în muncă în cadrul fermelor, prin intermediul unui proiect de aproape 300.000 euro, bani de la Guvernul Norvegiei.
Federaţia Agrostar a inaugurat astăzi, 24 august, la Slatina, pentru Regiunea Sud-Vest Oltenia, Centrul de Resurse pentru Siguranţă şi Sănătate în Agricultură, al doilea din ţară. Cele două centre (un altul a fost inaugurat în urmă cu două zile la Tîrgovişte, pentru Regiunea Sud Muntenia) sunt realizate în cadrul proiectului „Muncă decentă pentru fermierii români” , proiect susţinut din fonduri acordate de Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 -2014, domeniului de finanţare 22 - Muncă Decentă şi Dialog Tripartit, în valoarea de 299.082 euro (din care 269.174 euro fonduri nerambursabile).
Cum securitatea şi sănătatea în muncă, un domeniu aproape tabu în fermele mici din România, trebuie repusă în fruntea listei cu lucruri de care depinde viaţa şi sănătatea fermierilor, după cum au concluzionat participanţii prezenţi la lansare, 1.500 de lucrători în agricultură, din cele două judeţe, vor fi ţinta campaniilor de informare (campanii tip seminar, la care să participe, în medie, 50 de persoane/seminar).
Dintre participanţi, 300 vor fi chiar susţinuţi să pună în practică măsurile care le vor proteja viaţa şi le vor uşura activitatea. Tot în cadrul proiectului se vor strânge cel puţin 1.500 de semnături care vor fi depuse la Ministerul Agriculturii, pentru a spijini ideea introducerii printre competenţele viitoarelor camere agricole pe cea de consultanţă în domeniul SSM.
„În fermele mici, iar acestea ocupă peste 80% din agricultură, ultimul lucru este securitatea la locul de muncă”
Cât de sigur este mediul în care lucrează agricultorii români poate