Doi studenţi de la Massachusetts Institute of Technology, sătui să-şi piardă piardă vremea pe Facebook toată ziua, au decis să inventeze o metodă dureroasă care să le sporească productivitatea, potrivit The Verge.
Dispozitivul Pavlov Poke trimite şocuri electrice de fiecare dată când utilizatorul îşi petrece timpul pe reţeaua socială a lui Zuckerberg. Pentru a crea gadgetul Robert Morris şi Dan McDuff au legat un controler Arduino şi nişte electrozi la un laptop.
După folosirea lui, Morris a descoperit că nu mai vizitează „site-ul decât dacă chiar vreau. Degetele mele nu mai înceapeau să tasteze Facebook de îndată ce deschideam browser-ul. Încă vizitam site-ul, dar nu mai sunt atras de el de o forţă misterioasă“.
Şocurile sunt destul de dureroase, însă nu sunt periculoase. Ideea de la baza dispozitivului este terapia prin aversiune. Totuşi, Morris nu ştie care ar fi efectele folosirii lui pe termen lung sau dacă va mai avea efect şi asupra altor persoane.
Tânărul susţine că principalul obiectiv al Pavlov Poke este acela de a stârni dezbateri. „Tehnologiile precum Facebook provoacă dependenţă după felul în care sunt concepute“, susţine el, citând un studiu care compară reţelele sociale cu alcoolul şi tutunul. „Există dovezi care sugerează că, după perioade mari de utilizare, Facebook reduce starea generală de bine. Ai folosi în continuare Facebook dacă ai şti că te face nefericit? Probabil că da, dacă ai fi dependent“ , mai spune tânărul.