După o întrerupere de un an, ediţia cu numărul 19 a festivalului Sărbătoarea Pâinii s-a desfăşurat vineri, la Rusciori, lângă Scorniceşti. Pe lângă tradiţionalele cuptoare cu pâine, cei prezenţi la eveniment s-au putut delecta cu un concert care a culminat cu recitalul Corinei Bud.
De la Sărbătoarea Pâinii nu puteau lipsi ţesturile, cuptoarele tradiţionale în care se coace pâine. Lucia Lupescu, de 66 de ani, din Constantineşti-Scorniceşti, a vorbit despre reţeta pâinii care, crede ea, nu are niciun secret.
„Nu e niciun secret în facerea pâinii. Facem ceea ce am moştenit. Punem frunze pe fundul pâinii, înainte de a merge pe vatră, în ţest. Pe deasupra pâinii dăm cu roşii, devenind şi mai frumoasă dar şi mai gustoasă. La ţest va stat cam 30 de minute”, a spus femeia.
Ea s-a „plâns” însă că ţesturile din fier nu se compară cu cele din pământ, care erau folosite în trecut: „Nu mai sunt ţesturile ca odinioară. Era mai bună pâinea la ţestul de pământ. E şi acum bună”.
Atmosfera la festival a fost întreţinută de Ansamblul Folcloric „Căluşul Junior” Scorniceşti, Taraful de la Morunglav, Steliana Sima, Emilia Ghinescu, Florin Vasilică şi Grupul Teleormanul şi Corina Bud. Seara s-a încheiat cu un foc de artificii.
De la spectacol între blocuri la sărbătoare câmpenească
Primarul din Scorniceşti, Cătălin Davidescu, a declarat că ediţia din acest an a Sărbătorii Pâinii este deosebită, atât prin locaţie cât şi prin faptul că tradiţia festivalului a fost reînnodată.
„Anul acesta organizăm a XIX-a ediţie a festivalului Sărbătoarea Pâinii. Este o ediţie specială pentru mine, prima de când sunt eu primar, ţinând cont că anul trecut nu am făcut-o din lipsă de fonduri. Compensăm în acest an şi sperăm să fie cea mai frumoasă sărbătoare din cele organizate în judeţ. Este deosebită pentru că se reia tradiţia şi se