De 13 ani deputat PNL, Nini Săpunaru s-a remarcat ca un abil funcţionar, specializat în vânarea unor bănoase funcţii de conducere. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Născut în 1963, după absolvirea liceului a lucrat ca proiectant la Institutul "Vrancea" din Focşani. Intră în politică în 1990, ca tânără speranţă, partidul oferindu-i recunoştinţă maximă între 1997 şi 1999, când a fost "uns" în funcţia de secretar de stat în cadrul Direcţiei Generale a Vămilor din Ministerul de Finanţe.
Licenţiat tomnatic
Abia în 2000, la 37 de ani, termină facultatea de Economia Industriilor din cadrul ASE. În timpul mandatului său ca şef al Vămilor, contrabanda şi corupţia au înflorit. Acest lucru nu l-a împiedicat să obţină zece ani mai târziu titlul de doctor în economie cu o teză intitulată "Locul şi rolul instituţiei vamale în Uniunea Europeană". Ajuns prematur în structura centrală a partidului este retras la începutul anilor 2000 în eşalonul doi.
În guvernarea CDR, cu Nini Săpunaru şi cu Costin Georgescu şef al SRI, contrabanda din vămi s-a derulat în linişte. Deranjat de criticile celor care susţineau că tolerează fenomenul, la începutul lunii ianuarie 1999, Nini Săpunaru a dispus o anchetă asupra contrabandei cu alcool. Concluziile i-au dat fiori: numai într-un an, 112 transporturi vamale ieşite din Bulgaria nu au fost confirmate în registrele vamale. Şi în Republica Moldova au plecat cantităţi impresionante de alcool, exportat de peste 30 de firme. Deşi din documentele vamale rezulta că exportul fusese realizat, alcoolul nu ieşise efectiv din ţară.
Acuzaţii grave Sindicatele vamale l-au acuzat pe Săpunaru de incompetenţă, carierism şi muşamalizarea dovezilor de contrabandă. În plus, cei mai mulţi vameşi corupţi, arestaţi în 2011 după o anchetă a DNA, au fost angajaţi pe vremea când el conducea Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), între 1997 şi 1999. E vorba d