Furată dintr-un muzeu din sud-estul Olandei, o creaţie a artistului contemporan Jan Schoonhoven a fost vândută la sfârşitul lunii iunie la Londra cu peste 200.000 euro de casa de licitaţii Sotheby's, relatează AFP.
Reprezentând forme triunghiulare şi pătrate, relieful alb din mucava de 104 cm a fost pur şi simplu întors cu 90 grade, iar numele creaţiei a fost uşor schimbat, arată Paul van Rosmalen de la galeria Borzo din Amsterdam, expertul care a descoperit înşelătoria.
Strategia a fost simplă, dar destul de eficientă să înşele vigilenţa celor de la Sotheby's. Expertul aminteşte că Jan Schoonhoven (1914 - 1994) a creat multe opere care seamănă, artistul olandez lucrând în serie.
În noaptea de 21 spre 22 martie, doi bărbaţi au intrat în muzeul Van Bommel Van Dam din Venlo şi au luat trei panouri în relief de Jan Schoonhoven: „R69-32” (1969), „R70-29” (1970) şi „Stele” (1968), precum şi un tablou fără nume (1973) al cehului Tomas Rajlich.
A fost alertat Art Loss Register (ALR), bază de date internaţională unde se strâng informaţii despre operele de artă furate. După trei luni, ALR a anunţat casa de licitaţii Sotheby's că una din creaţiile care vor fi scoase peste puţin timp la vânzare ar putea fi o creaţie a lui Schoonhoven care se află în baza lui de date.
„Am confirmat ARL că titlul operei, care figurează pe spatele acesteia ('R69-39') nu corespunde titlului din baza lor de date ('R69-32'), iar ALR nu ne-a răspuns să ne notifice dacă opera fusese furată”, arată casa de licitaţii, potrivit Agerpres.
Rezultatul a fost că 'R69-39' a fost adjudecată la Londra, pe 27 iunie, cu 182.500 lire sterline (circa 213.000 euro) de două galerii de artă, Mayor Gallery din Londra şi Borzo din Amsterdam, care au cumpărat-o în comun.
Întors din Elveţia, unde participase la un salon de artă, Paul van Rosmalen, a aflat