Angajatorii vor avea obligaţia de a anunţa în termen de o zi ocuparea locurilor de muncă vacante comunicate către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), începând cu 22 octombrie. Această prevedere, precum şi multe altele, sunt cuprinse în Legea 250/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă şi pentru modificarea Legii nr.116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 457 din 24 iulie 2013.
Este greu de crezut că angajatorii se vor grăbi să se conformeze acestei noi reglementări, atâta timp cât nici în prezent nu dau ghes să se achite de cealaltă obligaţie, şi anume să declare locurile de muncă vacante în termen de cinci zile de la vacantare, cu toate că sunt prevăzute sancţiuni pentru cei ce nu o fac. „Anul acesta nu s-au aplicat sancţiuni angajatorilor care nu au declarat locurile vacante în termenul prevăzut de lege, însă au fost date avertismente. Noi lucrăm încă după Legea 76 în forma actuală, modificările se vor aplica începând cu 22 octombrie, însă aşteptăm Normele Metodologice”, a declarat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vrancea.
Printre noutăţile aduse de noua legislaţie se numără şi definirea şomerilor de lungă durată. Astfel, şomerul încadrat în această categorie este persoana care este şomer pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minim 25 de ani, şi pe o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Totodată, în categoria tinerilor cu risc de marginalizare socială sunt cuprinse persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani, aflate în evidenţele AJOFM, şi care: se află în sistemul de protecţ