Pînă mai ieri, tăcerea era de aur și, după cîte cuvinte a scos ministrul de resort, e clar că s-a depășit planul. Pe lîngă cultură foiesc, însă, companii și ONG-uri care au de extras sau de îngropat un aur mult mai concret. E vorba – cum, ați ghicit? – de Roșia Montană. Ieri se va fi terminat excursiunea ministrului și a membrilor UNESCO din Parlament la obiectul gîlcevii. Senatoarea Gabriela Firea, vicepreședintele comisiei comune, a zis că e musai ca parlamentarii să vază cu ochii lor. Nimeni nu știe (ei, aș!) ce gîndesc aleșii noștri, așa că miercuri, cînd apare gazeta, vizita se va fi încheiat. Cică tot ce a mai rămas împotriva RMGC e arheologia. Sau vestigiile. Care n-au prea rămas.
“Pe casele monument istoric au fost amplasate bannere uriașe care vorbesc despre milioanele (și zecile de milioane de dolari) «investite» (sau care vor fi «investite») în patrimoniul de aici”, relatează Mihai Goțiu. "Pe casa de la nr. 393 (casa cu cea mai veche documentare certă – 1819 – construcția avînd însă o vîrstă și mai mare), mesajul afirmă că «RMGC a investit 17 milioane de dolari în patrimoniul de la Roșia Montană». Întîmplător (sau nu), compania a achiziționat această casă în picioare. Cele «17 milioane de dolari investiți în patrimoniu» au avut însă un efect devastator asupra casei. Acoperișul spart și geamurile lăsate deschise au permis intrarea apei, degradarea zidurilor și, în cele din urmă, prăbușirea clădirii. Deasupra fundației a fost construit un șopru de scînduri pe care a fost amplasată plăcuța specifică monumentelor istorice (!).” Ei, așa da. Nu mai e nevoie să ne zbatem. Zarurile au fost aruncate.
Pînă mai ieri, tăcerea era de aur și, după cîte cuvinte a scos ministrul de resort, e clar că s-a depășit planul. Pe lîngă cultură foiesc, însă, companii și ONG-uri care au de extras sau de îngropat un aur mult mai concret. E vorba – cum, ați gh