Remedii străvechi, din mânăstirile medievale
Cimbrul
(Satureya hortensis)
Planta pe care grecii o numesc thymbra este cicatrizantă şi posedă o forţă energizantă mare.
* Luat cu vin, cimbrul este diuretic, normalizează ciclul menstrual şi facilitează eliminarea placentei şi a fătului mort în pântecele mamei.
* Sub formă de pudră fiartă cu miere, cimbrul devine un aliment care ajută la expectorarea flegmei. Are virtuţi tămăduitoare şi dacă este fiert în vin şi administrat ca băutură. Înghiţit în cantităţi mari, împreună cu vin, calmează durerile de stomac.
* Există o boală numită letargie, care "scufundă" bolnavul într-un somn profund. Cimbrul amestecat cu oţet este un remediu excelent împotriva letargiei: este suficient să se maseze cu el capul persoanei afectate.
* Femeile gravide trebuie să se abţină să atingă această plantă, pentru că nu doar ingerarea, ci simplul contact cu ea le poate provoca avortul.
* Mărunţit şi amestecat cu puţin vin, cimbrul combate ameţelile, având acelaşi efect şi dacă e consumat împreună cu un ou.
* Proaspăt sau uscat şi administrat sub formă de băutură, cimbrul nu se deosebeşte cu nimic de alte afrodisiace: combinat cu vin, miere şi piper, aţâţă simţurile fără pic de moderaţie. De aici şi denumirea lui latină satureya, având în vedere desfrânarea satirilor, personificarea instinctelor brutale.
Salvia
(Salvia officinalis)
* Băută cu hidromel, salvia, pe care grecii o numesc elelisphaccos, este foarte bună împotriva bolilor de ficat, facilitează eliminarea fătului mort din uter, activează secreţia de urină şi ciclul menstrual.
* Mărunţită şi aplicată pe rană, neutralizează efectul muşcăturilor veninoase şi cicatrizează rănile care sângerează.
* Un amestec călduţ de suc de salvie şi vin calmează tusea şi durerile de coaste.
* Aceas