Bănățenii care iubesc tăria sunt așteptați astăzi după-amiază la un eveniment inedit – Rakijada sau Festivalul răchiei. Organizată la Sânpetru Mare, județul Timiș, cea de-a treia ediție a competiției aduce pe masa juraților cele mai bune sortimente de răchie, care, spun “specialiștii”, va ajunge anul acesta la 45 de grade. Două cazane de țuică au fost desigilate de autorități pentru acest moment, iar în ele se va fierbe răchia chiar pe durata festivalului. Astfel, fiecare participant va fi întâmpinat cu un păhărel de voie bună. ”Aducem aceste cazane pentur a fierbe răchie demonstrativ și a arăta participanților cum se face. Toată răchia ce va fi fiartă în timpul festivalului va fi dată spre degustare participanților la eveniment”, a explicat Borco Iorgovan, unul dintre organizatori.
De la ora 15.00, concurenții, susținătorii lor, dar și cei care pur și simplu doresc să participe la Rakijada sunt așteptați cu delicatese gastronomice autentice din Banat – specialitaţi la grătar, fasole la ceaun, gulaş. Anul acesta, și-au anunțat prezența 30 de producători. Vor fi cel puțin 30 de sticle cu sortimente de răchie în concurs și șapte degustători în juriu, care vor testa păhărel după păhărel. Ei vor nota răchia după culoare, gust, miros și tărie. Nu vor lipsi nici concursurile vesele. Pe lângă ”Cel mai bun rachiu”, care se va desemna astăzi, participanții la Rakijadă vor putea concura în ”Tragerea de funie”, ”Aruncarea bolovanului” sau ”Alergatul în sac”. Organizatorii au pregătit şi un program artistic. Vizitatorii vor avea parte de muzică şi dans cu ansamblurile AKUD Mladost Timişoara, Plavi Delia Sânpetru Mare, precum şi ansamblurile Stejărelul din Luncoiu de Jos (Hunedoara) şi Zisel din Omoljica (Serbia), dar şi de un concert extraordinar susţinut de Mitar Miric şi Orchestra No.1 Serbia. „Festivalul Răchiei” este un eveniment organizat şi finanţat de Prim