In momentul in care actualul premier castiga alegerile, decembrie 2012, rata somajului in Romania era de 6,7 procente. Astazi, dupa opt luni, rata somajului a ajuns la 7,5%.
De ce actualul guvern, in ciuda promisiunilor, nu reuseste sa creeze locuri de munca?
Sunt doua tendinte care duc in acelasi punct si blocheaza relansarea economica. Amandoua sunt generate de comportametul si actiunea politica a reprezentantilor USL.
Prima tendinta o gasim in viziunea economica a sefului Executivului. Acesta si-a construit o strategie de supravietuire in vremuri tulburi, fara a-si asuma un program de relansare economica. Guvernul Ponta merge pe aceleasi linii trasate de tandemul Basecu-Boc, incercand sa respecte tintele FMI, dar vine cu o promisiune in plus, aceea de a nu deranja pensionarii si de a temporiza reformele in zona afacerilor publice.
Dupa 1990, guvernele de stanga au evitat reformele cu orice pret, au preferat politicile inflationiste si au evitat deciziile radicale in domeniile sensibile - sanatate, pensii, educatie. Acelasi gen de politica il practica acum si Guvernul Ponta, iar aceasta incercare de a mentine la un nivel ridicat cheltuielile bugetare cu pensii si salarii a dus la stoparea oricarei investitii publice.
Reforma in Sanatate e blocata, reforma in sistemul de salarizare a bugetarilor a fost oprita in punctul in care a lasat-o Guvernul Boc. Reforma sistemului de pensii nici macar nu a inceput. Aceeasi politica protectionista incurajeaza evaziunea fiscala. Incasarile la buget din taxe scad comparartiv cu anii 2010 si 2011.
Cititi mai multe despre Noi locuri de munca, pariul pierdut de Victor Ponta in ziare.com.
Cuvinte cheie:locuri de munca, guvern, concedieri, disponibilizari
In momentul in care actualul premier castiga alegerile, decembrie 2012, rata somajului in Romania era