Agricultorii au început să recolteze floarea-soarelui. Deşi iniţial prognozele erau mult mai optimiste, canicula şi lipsa de precipitaţii în luna august au redus din aşteptările agricultorilor. Chiar şi aşa, se aşteaptă un volum global de 500 de mii de tone de seminţe, de două ori mai mult ca anul trecut.
„Cantitatea va fi suficientă pentru a asigura pe deplin necesităţile din interiorul ţării şi pentru a exporta cantităţi mari de floarea-soarelui şi de ulei peste hotarele ţării. Circa 25% din exportul Republicii Moldova îl constituie uleiul din seminţele de floarea-soarelui“, a remarcat ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, la evenimentul de lansare a recoltării în satul Chetrosu, Anenii Noi.
Agricultorii consideră creşterea seminţelor de floarea-soarelui un business profitabil şi au fost depăşite teritoriile permise în asolament cu aproape 50 de mii de hectare. Din acest motiv, este necesară o reglementare mai strict a acestui proces, a subliniat ministrul Vasile Bumacov.
Ministerul Agriculturii va insista pe cultivarea viilor şi livezilor. Vasile Bumacov afirmă că e mai complicat să creşti struguri şi fructe, dar cultivând doar floarea-soarelui, agricultorii seacă prea mult solurile, transmite IPN.
Ministrul nu a exclus că recolta mare din anul curent la seminţele de floarea-soarelui ar putea duce şi la o scădere a preţului la ulei. Totuşi, agricultorii sunt îndemnaţi să nu cadă pradă persoanelor care doresc să profite de ei şi să nu vândă seminţele la un preţ prea mic.