Instructorii auto independenţi sunt pe cale de dispariţie. O reglementare legislativă europeană, impusă şi în România de Ministerului Transporturilor, prevede ca pregătirea viitorilor şoferi să face doar în şcoli specializate, nu cu instructori independenţi. Instructori din toată ţara au dat în judecată Ministerul Transporturilor, pentru a putea profesa şi în continuare în afara şcolilor de şoferi.
Apaczai Anton lucrează ca instructor auto de 30 de ani. Din 2002 este independent. După noua legislaţie, de la 1 noiembrie va trebui să se asocieze cu alţi trei instructori şi să îşi deschidă propria şcoală de şoferi. Dar acest lucru i-ar reduce considerabil veniturile. Aşa că, alături de alţi instructori, a luat calea instanţei şi a cerut anularea noii reglementări legislative.
"Dacă o să câştigăm, bine, dacă nu, va trebui să facem şcoală sau să ne angajăm, avem 2 variante. Pentru dumneavoastră care variantă e mai bună? Şcoala, numai că de ce 4 persoane maxim şi de ce nu mai mulţi?", a precizat Apaczai Anton.
Dacă se vor organiza în şcoli de şoferi, instructorii independenţi vor fi nevoiţi să investească bani în propria afacere. Asta înseamnă că vor majora şi tarifele, iar consecinţa va fi scăderea numărului de cursanţi, spun cei implicaţi.
"Ca noi, persoane fizice autorizate există în toate domeniile, indiferent că sunt avocaţi, medici, orice fel de meserie, există. Suntem plătitori la stat, de taxe şi impozite şi nu înţelegem de ce să nu ne mai lase să lucrăm ca persoană fizică autorizată", arată Kuncic Laszlo, alt instructor auto independent.
Pe de altă parte, cei care deţin deja o şcoală de şoferi văd noua legislaţie ca pe un pas normal pe care ţara noastră, ca membră UE, trebuie să îl facă.
"Eu cred că este binevenită reglementarea, în senul de a răspunde pentru ceea ce fac, pentru ceea ce încasează, pentru ceea ce instruiesc. Este