Statele Unite ale Americii pregătesc o posibilă intervenţie militară în Siria. Pentagonul a început mobilizarea forţelor în Marea Mediterană, în vederea unei eventuale intervenţii militare în această ţară, după cum a sugerat vineri seară secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, citat de BBC. Aceste mişcări de trupe apar în contextul în care regimul lui Bashar al-Assad este suspectat de comunitatea internaţională că a folosit arme chimice în confruntările recente cu forţele rebele. 1300 de oameni ar fi murit în aceste presupuse atacuri cu arme chimice. Update : Iranul, principalul aliat regional al Siriei, atribuie atacul cu arme chimice de la Damasc insurgenţilor subordonaţi opoziţiei, avertizând Statele Unite să nu intervină militar, relatează AFP.
Chuck Hagel nu a oferit detalii, dar Forţele Navale americane îşi consolidează prezenţa în estul Mării Mediterane. Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri că informaţiile privind utilizarea de arme chimice în Siria sunt o sursă de "grave preocupări".
Chuck Hagel a declarat că Barack Obama a cerut Pentagonului să prezinte opţiunile pentru criza din Siria, pe fondul presiunilor pentru o intervenţie americană.
"Departamentul Apărării are responsabilitatea de a-i furniza preşedintelui toate opţiunile în cazuri de urgenţă. Acest lucru necesită repoziţionarea forţelor pentru a fi la dispoziţia opţiunii preşedintelui", a explicat Hagel, citat de Mediafax.
Oficiali din cadrul Pentagonului au anunţat că o a patra navă militară americană, dotată cu rachete de croazieră, a fost transferată în estul Mării Mediterane.
Însă o intervenţie militară în Siria probabil nu va putea avea loc fără acordul Rusiei, principalul susţinător al regimului Bashar Al-Assad. Rusia a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la Damasc pe 21 august, afirmând că est