"Grecia va avea nevoie de al treilea pachet de ajutor" - a spus Wolfgang Schäuble, ministrul de finanţe al Germaniei, provocând o furtună în ţară. SPD din opoziţie vrea să îşi bazeze campania electorală pe această problemă şi o acuză pe Angela Merkel pentru că, până acum, i-a înşelat pe cetăţeni.
Miercuri după-amiază, atât Angela |Merkel, cât şi Ministerul de Finanţe au dezminţit afirmaţia lui Schäuble, explicând că deciziile vor fi luate cel mai devreme la mijlocul anului viitor. Comentatorii sunt însă de părere că laptele s-a vărsat. Mai ales că Wolfgang Schäuble, luând cuvântul marţi seara la mitingul de partid din Ahrensburg lângă Hamburg, a afirmat ceea ce presa germană relatează de un oarecare timp, şi anume că un nou ajutor financiar pentru Grecia va fi necesar, aşa cum a scris acum două săptămâni "Der Spiegel", cu trimitere la un document intern al Băncii Federale germane. În opinia săptămânalului, conducerea Băncii apreciază riscul insuccesului actualului program de salvare pentru Grecia ca fiind "deosebit de ridicat", iar reformele realizate până acum de guvernul lui Antonis Samaras ca fiind "prea puţin satisfăcătoare".
Într-adevăr, multe arată că Grecia nu va îndeplini în acest an ţintele fixate de "troica" (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană), care i-a acordat un împrumut de aproape 240 de miliarde de euro. Şchioapătă în primul rând privatizarea, care ar fi trebuit să aducă în patru ani 50 de miliarde de euro (guvernul vorbeşte acum de 7 miliarde euro), precum şi încasatul impozitelor.
În Grecia, neplata impozitelor este o adevărată plagă. S-a constatat recent că din 1400 de firme controlate, numai jumătate plătesc impozit. La fel printre cetăţeni (în special cei mai bogaţi). Se apreciază că 40% din greci nu plătesc impozite.
Şi guvernul se descurcă slab cu concedi