Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecția Consumatorului București au decis retragerea de la comercializare a peste 800 de tone de apă minerală şi de izvor pentru că nu respectau legislaţia referitoare la modalitatea de depozitare, respectiv la temperaturi de peste 35° C.
“În cadrul controlului desfăşurat în perioada 15 iulie-2 august a.c., au fost verificaţi 845 operatori economici (31 producători, 104 distribuitori, 668 magazine şi 42 staţii de distribuţie carburanţi), constatându-se abateri la 471 dintre aceştia privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale (inclusiv apele de izvor). Inspectorii au aplicat 486 de sancţiuni contravenţionale constând în 202 avertismente şi 284 de amenzi însumând 820.000 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. De asemenea, inspectorii veterinari au oprit temporar de la comercializare circa 830.000 litri apă minerală naturală şi apă de izvor, în valoare de 759.367 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate”, se arată într-o informare trimisă de ANPC.
Principalele abateri constatate de inspectori se referă la faptul că apa minerală era depozitată în afara spaţiului special amenajat, în aer liber, la temperatura mediului ambiant. De asemenea, apa minerală naturală era depozitată contrar indicaţiilor producătorului, direct pe pardoseală şi la o temperatură de peste 35° C etc.
Comisarul Sânziana Colibă de la Protecția Consumatorului București a explicat şi la ce trebuie să fie atenți oameni atunci când vor să cumpere apă îmbuteliată.
“Trebuie să fim atenți la forma ambalajelor. În cazul în care apa este îmbuteliatã în recipiente care au ștersăruri ale înscrisurilor, cu etichete murdare, trebuie să ocolim aceste produse pentru că mai mult decât sigur conținutul acestora este depreciat și poate să ne afecteze sănă