Un angajat român cu un contract de muncă full time lucrează, în medie, câte 40,8 ore pe săptămână, cu peste 12 ore mai puţin decât un angajat din Turcia cu acelaşi tip de contract de muncă, unde se lucrează, în medie, câte 52,9 ore pe săptămână, potrivit raportului „European social statistics 2013“, publicat de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.
Situaţia se inversează însă atunci când vine vorba de angajaţii cu contracte de muncă cu timp parţial: dacă un angajat român part-time lucrează câte 23,5 ore pe săptămână, în Turcia, un angajat part-time lucrează doar 19,1 ore pe săptămână.
Turcii înregistrează cel mai mare număr de ore lucrate pe săptămână de către angajaţii cu contracte de muncă de tip full-time, în timp ce „recordul“ la ore de muncă lucrate în regim part-time îl deţin suedezii, unde un angajat cu timp parţial de lucru munceşte, în medie, câte 23,9 ore pe săptămână.
Statistica Eurostat, care ia în calcul datele comparabile pentru toate statele aferente anului 2011, arată că românii cu contracte full-time lucrează mai puţin decât restul angajaţilor din statele membre ale Uniunii Europene, unde media orelor de lucru este de 41,6 ore pe săptămână. Din nou, angajaţii români stau mai bine la capitolul ore lucrate part-time: cu o medie de 23,5 ore lucrate pe săptămână la contractele cu timp parţial, un român munceşte, în medie, cu 3,6 ore mai mult decât ceilalţi europeni. Cu toate acestea, incidenţa muncii în regim part-time în România este mult mai redusă decât în alte state europene: dacă în România, 2,5% din totalul angajaţilor din economie lucrează cu contracte cu timp de lucru parţial, media la nivelul statelor Uniunii Europene de 3,8% din efectivul de personal.
Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro
Acest articol a apărut în edi