- Decât pastile cu pumnul, mai bine mişcare. Medicul internist ne explică cum sportul ne influenţează corpul -
Creierul
Este mai bine irigat cu sânge şi, astfel, cantitatea de oxigen se dublează. Aceasta duce la o îmbunătăţire a funcţiilor lui şi o creştere a puterii de concentrare şi de atenţie.
Reţeaua neuronilor
Contactele dintre celulele creierului, magazia noastră cu memorie, cresc. De regulă, reţeaua neuronală scade de-a lungul vieţii. Prin alergări, creierul este menţinut tânăr.
Serotonina
Alergarea îmbunătăţeşte - chiar şi la o vârstă înaintată - memoria, capacitatea de a învăţa, creativitatea. Există şi cauze hormonale. La o alergare moderată, cantitatea de serotonină din creier creşte. Această substanţă care ne ridică buna dispoziţie şi ne ţine la distanţă de grijile zilnice este considerată hormonul principal. O creştere a concentraţiei de serotonină se poate obţine prin alergare.
Hipofiza
Alergarea măreşte nivelul de A.C.T.H. din creier. A.C.T.H. reprezintă hormonul creativităţii, care relaxează corpul în mod plăcut, dar limpezeşte spiritul precum cristalul şi îl trezeşte.
Endorfina
În timpul alergării, corpul îşi eliberează propriul său drog, endorfina. Omul simte relaxare şi mulţumire.
Pancreasul
Celulele corpului devin mai sensibile la acţiunea insulinei, care scade nivelul zahărului din sânge; astfel evităm diabetul bătrâneţii.
Testicule
Hormonul sexual masculin, testosteronul, este produs într-o cantitate mărită.
Sistemul muscular
Funcţia celulelor musculare se îmbunătăţeşte, irigarea sanguină creşte.
Sistemul imunitar
Numărul de anticorpi este influenţat pozitiv, chiar şi după o jumătate de oră de alergare. De asemenea, capacitatea anticorpilor de a distruge invadatorii toxici sau celul