În colegii au rămas neacoperite 453 locuri ori circa 6% din cele 8.355 planificate, inclusiv pentru absolvenţii de gimnaziu 214 locuri (10 locuri cu finanţare bugetară şi 204 locuri cu finanţare prin contract) şi 239 locuri pentru absolvenţii de liceu/şcoală medie de cultură generală (96 de locuri cu finanţare bugetară şi 143 locuri prin contract).
Rata de acoperire în sesiunea 2013 de admitere în colegiile de stat este de 96% în comparaţie cu 86.18% în anul 2012 şi 86.26% în 2011.
Cele mai multe locuri neacoperite au rămas în colegiile private – 164 din 745 propuse. La Colegiul Mondostud- Art au rămas neacoperite 105 locuri, Colegiul Cooperatist din Moldova - 30 de locuri, Colegiul „Prometeu-E.P.T.“ - 29 de locuri.
În opinia viceministrei Educaţiei, Loretta Handrabura, în sesiunea curentă este atestată, ca şi în universităţi, aceiaşi tendinţă din partea candidaţilor de a opta pentru colegiile de stat, unde au fost acoperite 96% din locurile prevăzute în planul de admitere, în coraport cu cele private, în care rata de acoperire este de 80%. „Aceasta reprezintă un semnal pentru conducătorii colegiilor private care urmează să-şi îmbunătăţească calitatea şi condiţiile de instruire“, a menţionat viceministra.
Cele mai solicitate colegii au fost: Colegiul Naţional de Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo“, Colegiul Pedagogic „A. Mateevici“ din Chişinău, Colegiul de Informatică din Chişinău, Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM, Colegiul Financiar-Bancar, Colegiul Politehnic din Bălţi. Mai puţin solicitate au fost colegiile private Mondostud Art din Chişinău şi „Prometeu-E.P.T.“ din Soroca.
Cele mai multe cereri au fost depuse la specialităţile: Turism, Contabilitate şi Servicii la Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM- câte 2-3 cereri pentru un loc; 2-3 solicitări pentru un loc au fost înregistrate la Colegiul Naţional de Medicină şi Farmacie „Rais