Peste 3700 de salariati din banci si-au pierdut locul de munca intre 1 august 2012- 1 august 2013, potrivit datelor BNR. Concedierile au prins viteza mai ales de la inceputul acestui an, bancile amanand cat au putut de mult restructurarea. Din pacate, urmatoarele luni nu se arata deloc roz pentru viitorul personalului bancar, procesul de restructurare urmand sa se acelereze. O parte din unitati vor fi inchise, iar unii angajati fie vor pleca fie se vor re-orienta catre alte departamente interne, toate acestea ca urmare a unui optimism exagerat in perioada de boom. Unele banci au adoptat un comportament evocat si de Guvernator in alte circumstante: erau ca iepurasul din desene animate - se termina crenguta, dar ele mai aleargau zece pasi. Acum trebuie sa se intoarca pe crenguta.
In graficul de mai jos aveti numarul personalului bancar la 1 august 2013. Barele rosii reprezinta personalul din Centrala bancilor. Evident, ajustarea de personal a lovit mai mult in salariatii din afara Centralei.
Nemultumirile actionarilor bancilor care opereaza in Romania au dus la schimbari masive de CEO. Practic, din top 10 sistem bancar, exceptie facand Raiffeisen Bank, mai toate au fost "decapitate" iar executivii inlocuiti. Se cauta CEO care sa fie performanti si pe partea de vanzari si pe partea de restructurare, ceea ce e foarte dificil de gasit.
E drept, buna parte dintre salariatii din banci nu aveau ce cauta acolo. Perioada de boom a dus insa la nevoia de angajati, iar filtrarea a fost aproape imposibila.
"Nu anticipam modificari semnificative"in privinta personalului si a retelei. Monitorizam constant reteaua de agentii printr-un set de parametri; dimensiunea retelei nu s-a schimbat semnificativ in ultimii ani - au fost inchideri, deschideri si relocari, dar vorbim de activitati normale", a declarat pentru HotNews.ro Steven