Potrivit CNN, banca italiană Credem Bank adăpostește, pe lângă economiile deponenților, și o comoară…mai puțin obișnuită.
În spatele seifurilor s-ar afla adevărate blocuri “de aur”, care însă nu, nu sunt făcute, așa cum s-ar putea crede, din metalul preţios, ci din parmezan vechi de zeci de ani.
Parmezanul este o specialitate italienească de caşcaval, foarte apreciată de gurmanzi.
Banca depozitează 430.000 de roţi de caşcaval, ordonate pe 20 de rafturi, rând după rând, care ar valora până la 190 milioane de euro.
Roţile de parmezan sunt depozitate la Credem Bank în urma împrumuturilor garantate cu caşcaval, un tip de operaţiune bancară care datează în Italia încă din era Medici.
Banca ia caşcavalul de la producătorii locali drept garanţie pentru împrumuturi ieftine.
Se percepe o dobândă care variază între 3 şi 5%, în funcţie de calitatea caşcavalului şi o taxă prin care se asigură că parmezanul nu se strică în timp şi ajunge la maturitate la temperatura şi umiditatea din seifuri.
Acest mecanism permite ca, timp de doi ani, perioadă în care caşcavul ajunge la maturitate în seifurile băncii, oamenii să aibă acces la împrumuturi.
În acest fel, producătorii pot să-şi plătească la timp furnizorii şi angajaţii.
În caz de neplată a unui credit, banca îşi recuperează banii vânzând din brânzeturile pe care le are în depozitele sale.
Prin urmare, banca are toate motivațiile posibile să aibă grijă de roţile de caşcaval…ca şi când acestea ar fi din aur.
Personal anume angajat în acest sens le spală, le curăţă, iar la anumite perioade de timp anumite sortimente sunt degustate, pentru a le fi evaluate calitățile și gradul de maturare.
Pentru mulţi dintre producătorii locali de brânzeturi, aceste împrumuturi sunt singura soluţie pentru continuarea afacerilor, de cele mai multe ori moştenite din generaţie în generaţie.