Ziarul britanic „The Guardian“ a transmis publicaţiei americane „The New York Times“ o parte din documentele secrete primite de la fostul angajat al NSA, Edward Snowden.
După cum scrie „The Guardian“, decizia de a transmite documentele a fost luată după ce autorităţile britanice au cerut ziarului să şteargă materialele.
„The Guardian“ a anunţat că, graţie parteneriatului cu „The New York Times“, va fi posibilă publicarea materialelor despre activitatea Agenţiei britanice de informaţii pe baza documentelor oferite de Snowden.
Primele dezvăluiri ale fostului angajat NSA au fost publicate de „The Guardian“, dar ziarul a obţinut informaţiile prin intermediul unui jurnalist-colaborator, Glenn Greenwald. Guvernul britanic a impus distrugerea tuturor calculatoarelor, discurilor şi arhivelor de la „The Guardian“, sperând că astfel va bloca extinderea scandalului.
Nu au reuşit deoarece arhiva principală este la Glenn Greenwald care trăieşte în Brazilia, la Rio de Janeiro, fiind un personaj foarte bine integrat în comunitatea informaţională braziliană şi un prieten al multor decidenţi politici din Brazilia. Acest jurnalist este un activist cu pronunţate poziţii critice faţă de influenţa Israelului asupra politicii SUA şi un vehement critic al serviciilor secrete americane.
Greenwald este periodic invitat la şedinţele Comisiei de Securitate Naţională al parlamentului brazilian. Atunci când autorităţile britanice i-au reţinut partenerul pe aeroportul din Londra, în mai puţin de o oră, Greenwald a reuşit să pună în mişcare întregul aparat al MAE brazilian pentru a-l elibera.
Pe de altă parte, eforturile guvernului american de a stabili ce materiale şi documente clasificate a subtilizat Edward Snowden de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA) sunt îngreunate de precauţiile sofisticate ale lui Snowden de a-şi acoperi