De câteva luni bune sunt prezentate tot mai multe informaţii despre NSA şi modurile prin care agenţia americană a spionat utilizatorii de Internet. Cele mai noi detalii sunt despre cum autorităţile din Noua Zeelandă au colaborat cu americanii, implicit cu NSA, pentru a-i închide lui Kim Dotcom site-ul MegaUpload. Acesta a fost văzut de americani drept o ameninţare pentru că întreţinea pirateria online.
Site-ul MegaUpload, bijuteria coroanei online a lui Kim Dotcom, a fost închis în urmă cu peste un an. Serverele au fost confiscate de autorităţile americane, odată cu averea lui Dotcom, iar pe fondator îl vor extrădat în SUA. Deocamdată, el se regăseşte în Noua Zeelandă de unde a fondat un nou site, mega.co.nz, în parte serviciu de stocare, în parte serviciu de distribuire conţinut digital.
Business Insider notează că autorităţile din Noua Zeelandă se poate să fi cerut ajutorul NSA pentru prinderea lui Dotcom şi arestarea sa la domiciliu. NSA, după cum a informat The Wall Street Journal la începutul acestei săptămâni, foloseşte selectori care identifică fragmente de informaţie. Astfel a fost prins Dotcom, pe baza acestora. Selectorii au fost furnizaţi Biroului Guvernamental de Securitatea Comunicaţiilor (GCSB) de către poliţie, iar GCSB i-a oferit mai departe unei agenţii de inteligenţă.
WSJournal a explicat într-un articol cum funcţionează acest sistem. "Companiile telecom au un sistem care face o filtrare iniţială şi trimite pachete de informaţii către NSA, computerele agenţiei mai fac o filtrare şi caută «selectori» - de exemplu, poate fi o adresă IP specifică - şi scot datele care se potrivesc. NSA nu poate intra în sistemele nefiltrate ale companiilor telecom sau ale altor companii, dar, în general, obţine ceea ce doreşte".
Keith NG scrie pe OnPoint despre cum Dotcom a fost arestat prin intermediul acestor selectori şi cum site-ul MegaUploa