Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară şi reflexoterapie - Timişoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com
La întrebările formulate de dvs. în legătură cu tromboflebita şi recurenţele ei, răspunsul meu punctual este următorul:
1. Nu cred că tratamentul urmat în prezent (hamamelis, pulsatilla, comprese cu frunze de varză) poate fi suficient pentru a evita recidivele tromboflebitei.
2. Cauzele potenţiale care duc la apariţia tromboflebitei pot fi, în general, reprezentate de repausul prelungit la pat, după o intervenţie chirurgicală, parezele şi paraliziile, predispoziţia pentru formarea cheagurilor de sânge (tromboze) şi, uneori, chiar unele patologii tumorale.
3. În caz de tromboflebită superficială, tratamentul poate fi limitat la simple bandaje, cu rol de constricţie, medicaţie antiinflamatorie, sau poate necesita administrarea de anticoagulante orale, pentru o perioadă de 3-6 luni ori chiar mai mult.
4. În caz de tromboflebită profundă, tratamentul presupune administrarea de anticoagulante cu inoculare subcutanată (o săptămână), în asociere cu anticoagulante orale, pentru o perioadă de 3-6 luni sau chiar mai mult, dacă este necesar.
5. Dacă flebita (tromboflebita) nu este corect tratată, în două cazuri din trei reapare în următorii cinci ani, însă, respectarea unor reguli de igienă vă pot ajuta să preveniţi recidiva bolii. Astfel, purtarea unor ciorapi supraelastici (de contenţiune), mai ales când staţi mult în picioare, ţinerea picioarelor mai sus decât restul corpului, când staţi întins în pat, mersul pe jos măcar o oră pe zi, evitarea surselor de căldură la nivelul picioarelor (băi fierbinţi, saună) şi pantalonii prea strâmţi, hidratarea corectă (măcar 2 litri de apă pe zi), controlul excesului ponderal (creşte riscul de apariţie a bolii), ren