- Multe dintre medicamentele pe care ni le administrăm conţin principii active care pot provoca creşteri de greutate. Pentru anumite tratamente care durează mult timp, de tipul celor bazate pe cortizon, fenomenul este şi mai îngrijorător: kilogramele în plus se pot număra cu zecile. Cum trebuie să reacţionăm? Iată medicamentele faţă de care trebuie să fim vigilenţi şi soluţiile pentru a evita ameninţarea cântarului -
Medicamentele sunt făcute pentru a vindeca. Dar dacă de cele mai multe ori ne ameliorează sănătatea, există şi cazuri în care ne-o pot submina. Cu cât principiul activ al unui medicament este mai puternic, cu atât mai mult se pune problema reacţiilor indezirabile. Efectele secundare pot fi uneori aşa de grave, încât se poate ajunge la întreruperea tratamentului: hemoragii, leziuni ale ficatului, ulcere, insuficienţă renală...
Din fericire, în marea lor majoritate, efectele secundare sunt benigne: uscarea mucoasei bucale, mici probleme ale pielii etc. Îngrăşarea face parte şi ea dintre acestea. Din această cauză, mulţi doctori nici nu-i acordă prea multă importanţă.
Siropurile: campioane la toate categoriile
Nimeni nu scapă de siropuri. Din cauză că acoperă multe domenii terapeutice (de la vindecarea tusei la durerile de stomac, trecând prin antibiotice), toată lumea le-a luat sau le va lua într-o bună zi. Problema este că, pentru a le elimina gustul amar, toate laboratoarele obişnuiesc să le încarce cu zahăr. Drept rezultat, fiecare linguriţă înghiţită calmează poate durerea de gât, dar coboară repede şi se aşează pe burtă sau coapse.
Soluţia: anumite siropuri posedă o versiune "uşoară", îndulcită cu aspartam sau zaharină. Trebuie doar să vă adresaţi doctorului care vă prescrie reţeta.
Tranchilizantele: creează foame
Deţinători ai recordului mondial, francezii abuzează de ele