Auzim din ce în ce mai des despre insolvenţă şi faliment, dar Liga I are o cotă bună, în timp ce echipa naţională a ajuns în lumea a treia a fotbalului.
Concedieri, restructurări, eficientizări, recalcularea bugetelor. Sunt noţiuni cu care am făcut cunoştinţă, treptat, începând din 2008, atunci când lumea a fost lovită de recesiune. „Criza asta n-are cum să ne afecteze. Noi, oamenii din fotbal, suntem prea puternici“, spunea la vremea respectivă patronul Stelei, Gigi Becali. Timpul a arătat însă că Becali s-a înşelat, iar declaraţia lui George Copos, „lumea se scufundă“, a fost mai aproape de realitate.
Avertismentul lui Mircea Sandu
Lumea fotbalului românesc nu s-a scufundat, dar s-a restrâns considerabil. Au dispărut echipe şi investitori. În 2012, şapte grupări s-au restas din Liga a II-a din motive financiare. În 2013, Rapid şi FC Argeş, altădată cluburi fruntaşe, au intrat în insolvenţă, iar acum sunt la un pas de faliment. Tot în insolvenţă au ajuns Gloria Bistriţa, Oţelul Galaţi şi Universitatea Cluj, iar Mircea Sandu a avertizat că perspectivele sunt sumbre: „Până la finalul sezonului în Liga I, după părerea mea, vor mai intra în insolvenţă alte patru cluburi“.
În aceste condiţii, „Weekend Adevărul“ şi-a propus să afle cât mai valorează fotbalul românesc? Pe scurt, răspunsul e unul surprinzător: Liga I stă decent la nivel european, în timp ce cota naţionalei s-a prăbuşit. Explicaţia? Avem patru echipe în play-off-ul cupelor europene, Steaua va juca pentru al zecelea an la rând în grupele unei competiţii UEFA, pe când prima reprezentativă nu s-a mai calificat la un turneu final din 2008.
Liga I, locul 13 pe continent
Potrivit site-ului transfermarkt.co.uk, cel mai respectat în materie de evaluări fotbalistice, prima ligă din România ocupă locul 13 în Europa. Valoarea totală a celor 480 de jucători legitimaţi la cele 18 club