Preşedintele SUA, Barack Obama, a convocat echipa de securitate naţională, sâmbătă dimineaţă, pentru a discuta despre reacţia faţă de atacul cu arme chimice produs pe 21 august la Damasc, anunţă Casa Albă, citată de AFP.
"Avem o gamă de opţiuni şi vom acţiona în conformitate cu interesele naţionale ale SUA şi cu evaluarea pe care o avem pentru a avansa în obiectivele pe care le avem în Siria", a spus purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA.
Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu peste 1.000 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc. La rândul său, regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice la Damasc.
Iranul, principalul aliat regional al Siriei, a avertizat că se opune ferm oricărei intervenţii militare străine.
Rusia, princialul aliat al Siriei pe scena internaţională, a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la Damasc pe 21 august, afirmând că este un act de manipulare în scop propagandistic. "Opoziţia siriană refuză să ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce în ce mai multe dovezi că este vorba de un act criminal plănuit cu mult înainte, un act provocator. Pe Internet, relatările despre incident circulau cu câteva ore înainte de aşa-numitul atac. Este o acţiune premeditată", a reacţionat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. "În contextul acestui nou val de propagandă antisiriană, credem că apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU şi de utilizare a forţei sunt inaccceptabile", insistă Ministerul rus de Externe.
Pentagonul deja a începu