Marile banci americane au cheltuit 66 miliarde de dolari pe litigii in ultimii trei ani si jumatate, iar aceasta suma ar putea sa creasca, in conditiile in care procurorii federali si Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) continua sa verifice neregulile legate de criza financiara din 2008.
Guvernul SUA trebuie sa actioneze rapid pentru a intenta procese in legatura cu criza creditelor si sa aplice amenzi marilor banci, in conditiile in care legea privind pedepsirea acestor ilegalitati este de cinci ani, informeaza CNN Money.
Peste o luna se implinesc cinci ani de la prabusirea Lehman Brothers, astfel ca este foarte probabil sa apara o serie de discutii despre actiunile pe care Guvernul SUA le-a facut pentru a despagubi victimele crizei financiare.
Administratia Obama a fost criticata tot timpul pentru ca nu a facut tot ce se putea pentru a pedepsi marile institutii financiare. Desi suma de 66 miliarde de dolari reprezentand cheltuieli de judecata este uluitoare, aceasta reprezinta doar o mica parte din profitul inregistrat in ultimii ani de cele mai mari institutii financiare americane.
Astfel, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley si Wells Fargo au inregistrat un profit total de 207 miliarde de dolari in ultimii trei ani si jumatate.
Eforturile Guvernului din ultimul timp par insa sa se fi intensificat, dupa ce au fost initiate noi procese impotriva bancilor. Unele dintre acestea au legatura cu criza financiara si cu prabusirea pietei imobiliare in urma cu cativa ani.
La inceputul acestei luni, Departamentul de Justitie a dat in judecata Bank of America, acuzand institutia de fraudarea investitorilor prin investitii garantate de ipoteci cu probleme.
Alte procese privesc insa acuzatii de abateri in cazul activitatii co