Vestea morţii regelui autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, a avut un ecou şi în presa internaţională, publicaţii precum „The Guardian”, „New York Times”, „Citta Celeste”, „La voz de Galicia” şi „Der Spiegel”, dedicându-i articole ample însoţite de fotografii de la înmormântare.
„Sky News” aminteşte de un alt moment când Florin Cioabă a ajuns pe paginile publicaţiilor internaţioanle, în 2003, când Ana Maria, fiica lui în vârstă de 12 ani pe atunci, a încercat să evite căsătoria care i se aranjase şi a ieşit din biserica în care aflau 400 de oaspeţi. Acest lucru a avut drept consecinţă schimbarea viziunii regelui romilor asupra educaţiei tinerelor fete rome şi a căsătoriei la vârste fragede.
„The Guardian” citează declaraţia sociologului Cirpian Necula, care l-a descris pe Cioabă ca fiind „un lider moderat şi un mediator care şi-a folosit influenţa pentru a le cere romilor să nu mia cerşească pe străzi şi să aştepte să împlinească 16 ani pentru a se căsători, cerând, în acelaşi timp, mai multe drepturi pentru minoritate”. Publicaţia mai precizează că oficial trăiesc 620.000 de romi în România, dar mulţi nu îşi declară etnia din cauza discriminării răspândite, liderii romi declarând că există între unul şi trei milioane de romi în ţară.
„New York Times” relatează că, deşi unii lideri ai romilor îl considerau pe Cioabă „un bufon”, acesta era, de cele mai multe ori, elocvent în reprezentarea intereselor minorităţii puternic dispreţuite, care ăşi au orginile din nordul Indiei. De asemenea, Cioabă a preferat numele de „romi” în locul numelui castei indiene originale „dom”.
„Daily Mail” a prezentat atât activitatea fostului rege al romilor, cât şi ceremonia de înmormântare printr-o galerie foto stufoasă.