Nici presa internațională nu a rămas insensibilă, se pare, la atât de mediatizatul subiect al ultimelor zile în România, legat de funeraliile autoproclamatului rege al țiganilor, Florin Cioabă, și la stabilirea succesoratului său, care s-a finalizat prin încredințarea coroanei nu unuia, ci ambilor săi fii, după cum urmează: fiul cel mare a pimit titlul de rege internațional al romilor din lumea întreagă, iar fiul cel mic, Daniel, a primit titlul de rege al romilor din România și dreptul la a moșteni averea lăsată de tatăl său.
Jurnaliștii străini au relatat, la rândul lor, pe larg, despre viaţa, activitatea şi funeraliile “regelui” autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, înmormântat ieri după-amiază în Cimitirul Municipal din Sibiu.
Tonul general al relatărilor din presa străină a fost însă, ca impresie generală, mult mai obiectiv și mai decent, interesul jurnaliștilor focalizându-se mai puțin pe elementele de “senzațional” și ceva mai mult pe chestiunile legate de fondul moștenirii regelui Florin Cioabă.
“Regele ţiganilor, înmormântat în Transilvania”, a titrat ziarul britanic The Guardian, care a consemnat că mii de oameni au participat la funeraliile lui Florin Cioabă, “un membru al unei familii care a condus minoritatea romă începând din secolul 19 şi un activist care a pledat pentru drepturile romilor, în special pentru educaţia copiilor săraci, după ce fiica lui de 12 ani fugise din biserică scurt timp înainte de a fi căsătorită conform unui aranjament între familii“.
Agenţia Associated Press a consemnat, la rândul său, că “regele Florin Cioabă a contribuit la îmbunătăţirea relaţiilor cu românii şi la modernizarea tradiţiilor ţigăneşti, păstrând, în acelaşi timp, specificitatea culturii ţigăneşti”.
“Florin Cioabă a reuşit să aducă tradiţia ţigănească privind căsătoriile minorilor romi în concordanţă cu legislaţia românească“, @N_P